Totaal: 0,00
Totaal: 0,00

Bereid je voor op Windows 11 en check of jouw computer geschikt is

Op 5 oktober 2021 wordt Windows 11 gelanceerd en is het mogelijk om je Windows-apparaat te updaten naar deze nieuwste versie van het besturingssysteem. Maar is jouw computer hiervoor geschikt? Of is het interessanter om naar een upgrade van je hardware te kijken? Centralpoint helpt je.

Wat is er nieuw aan Windows 11 Pro?

Windows 11 wordt het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, en vanaf 5 oktober ook de standaard in nieuwe apparaten die op dit systeem lopen. De focus van het besturingssysteem komt op multitasken te liggen. Zo wordt het makkelijker om verschillende apps tegelijkertijd op je scherm te laten draaien en het startmenu wordt intuïtiever waardoor jij sneller de door jou het meest gebruikte apps kan vinden. Daarnaast gaat Windows 11 de pictogrammen in het midden van de taakbalk centreren. Dit ontwerp is bekend bij smartphone-gebruikers en wordt om die reden door Windows overgenomen.

Meer weten over Windows 11? Lees het hier

Omdat Windows 11 focust op multitasken en het draaien stelt Microsoft dit keer strengere eisen aan de hardware van computers die Windows 11 willen draaien. Daarom is het verstandig van te voren te kijken of jouw computer compatible is met de upgrade voordat je deze download en installeert. Wij hebben daarom op een rijtje gezet wat jouw desktop of laptop nodig heeft voor Windows 11:

Wat zijn de vereisten voor de Windows 11 update?

  • De ingebouwde processor heeft een snelheid 1GHz of meer, en beschikking tot minstens 2 processorkernen in een 64-bit processor
  • Je computer heeft 4GB RAM of meer
  • Je hebt meer dan 64GB opslag beschikbaar, ook wanneer er updates moeten worden uitgevoerd later
  • Je apparaat gebruikt UEFI firmware, met de Secure Boot ingeschakeld
  • Je hebt een Trusted Platform Module versie 2.0 in je apparaat zitten
  • De grafische kaart van je apparaat is compatible met DirectX 12, of een WDDM 2.0 driver
  • Voor laptops, tablets en smartphones: het scherm kan op 720d (high definition) worden ingesteld en de beeldschermdiagonaal is minimaal 9” met 8 bits per color channel

Doe nu de Microsoft Windows 11 Check

Windows 11 stelt deze strenge eisen op het gebied van hardware om te garanderen dat jouw Windows 11 Pro laptop of Windows 11 Pro desktop zo veilig mogelijk is bij het gebruik. Het is mogelijk om over te stappen op Windows 11 Pro als je apparaat niet aan de bovenstaande eisen voldoet maar als je hiervoor kiest kan het gebeuren dat het besturingssysteem niet alle beveiligingsupdates en tevens geen technische ondersteuning zal ontvangen. Hetzelfde geldt voor computers met een processor van voor 2017, waardoor computers met een 7de generatie Intel Core processoren en AMD Ryzen 3de generatie mogelijk moeite zullen hebben met het installeren van Windows 11 Pro.

★ Top zakelijke laptops en desktop die klaar zijn voor Windows 11 Pro

De onderstaande selectie voldoet aan de vereisten die nodig zijn voor de update naar Windows 11. Daarnaast voldoen ze aan de belangrijkste eisen voor zakelijk gebruik.

1. HP ProDesk 400 G7

De kleine, betrouwbare en veilige HP ProDesk 400 is ontworpen voor de moderne werkplek. Deze krachtige pc met schaalbare prestaties kan makkelijk met jouw bedrijf meegroeien en is daarom geschikt voor elke werkplek.
+ Krachtige beveiliging, o.a. HP Sure Sense en Sure Click
+ Inbouwplaatsen en sleuven beschikbaar voor uitbreiding
+ Militair getest volgens de MIL-STD 810G normen
 Minder geschikt voor videobewerking

2. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9

De 9e generatie ThinkPad X1 Carbon is één van de beste 14” business laptops van het moment, met krachtige hardware, een degelijke behuizing en tal van poorten.
+ Dun en lichtgewicht premium design
+ Goed display en comfortabel toetsenbord
+ Uitstekende accuduur
 RAM-geheugen niet te upgraden (vastgesoldeerd)

3. Microsoft Surface Laptop

De Surface Laptop 4 is een high-end business laptop waar je jaren mee vooruit kan. Hij is van hoogwaardige kwaliteit, lichtgewicht en prettig in gebruik. Bovendien heeft hij een lange accuduur. Belangrijke eigenschappen als je de laptop voor werk gaat gebruiken.
+ Fantastisch toetsenbord en touchpad
+ Krachtige beheertools & beveiliging
+ Ondersteunt Windows Hello
 Weinig aansluitingen voor randapparatuur

4. DELL OptiPlex 3080

De betrouwbare Dell OptiPlex 3080 is een zakelijke, commerciële micro vormfactor desktopcomputer die betrouwbare beveiliging en prestaties levert. Voorzien van de 10e generatie Intel processors om te zorgen dat al jouw taken zonder haperen worden uitgevoerd.
+ Geschikt voor Unified Endpoint Management
+ Goede luchtinvoer en hitte-afvoer houden de PC koel
+ Zonder gereedschap toegang voor onderhoud
 Uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt door de compacte formfactor

Een oudere versie van Windows houden? Hoe lang wordt deze nog ondersteund?

Maak je gebruik van een oudere versie van Windows en twijfel je op je wilt updaten naar Windows 11? Wij hebben op een rij gezet voor jou hoe lang de nog lopende versies van Windows 7 nog updates op het gebied van besturingssysteem en beveiliging ontvangen.

  Software-updates Beveiligingsupdates Technische ondersteuning
Windows 7 Nee Alleen nog voor Enterprise gebruikers, tot half 2023 Nee
Windows 8 Nee Tot begin 2023, via de update naar Windows 8.1 Ja
Windows 10 Ja, tot 14 oktober 2025 Ja, Enterprise tot minstens 2029 Ja

Oudere versies van Windows, zoals het zeer populaire Windows XP en het veel gebruikte Windows Vista, worden al langere tijd niet meer ondersteund door Microsoft. Windows XP ontvangt al geen ondersteuning of updates meer sinds de lancering van Windows 10 in 2014, en eind 2020 hield ook de ondersteuning van Windows Vista op. Dit betekent dat deze besturingssystemen geen software-updates meer krijgen, en ook geen beveiligingsondersteuning meer ontvangen van Microsoft. Daardoor is het gebruik van deze software inmiddels zeer riskant op computers die zijn verbonden met internet.